Ghidul chiriaşului

În general, când închiriaţi un apartament, vă aflaţi la primul contact cu piaţa imobiliară şi sectorul închirierilor este cel mai dinamic dintre toate.

Trebuie să ştiţi ca ofertele bune se închiriază foarte rapid, chiar în aceeaşi zi, de aceea dumneavoastră trebuie să fiţi foarte bine pregătit şi să luaţi cea mai bună decizie în cel mai scurt timp posibil.

Echipa Elegant Imobiliare vă recomandă să parcurgeti 6 paşi în vederea închirierii unui imobil:

Pasul 1: Stabilirea bugetului lunar pentru închiriere

Prin buget lunar pentru închiriere întelegem: preţul chiriei + cheltuieli de întreţinere (asociaţia de proprietari) + costul energiei electrice (CEZ) + cablu, internet (RDS) + gaze (dacă este cazul).

Exemplu, dacă preţul chiriei pentru o garsonieră este de 700 lei, cheltuieli de întretinere pe timp de iarnă, în medie vor fi 250 lei + curentul 60 lei + cablu, RDS 60 lei.

Bugetul lunar va fi de 1.070 lei, pe care trebuie să-i plătiţi lunar pe timpul iernii iar pe timpul verii costurile vor fi mai mici pentru ca nu veţi mai plăti căldura.

Dacă nu vă permiteţi această sumă de bani, cautaţi oferte mai modeste, astfel încât să vă puteţi permite pe termen lung să plătiţi sumele de bani respective.

Un alt aspect foarte important pe care trebuie să îl cunoaşteţi, este acela că în momentul încheierii contractului de închiriere trebuie să dispuneţi de următoarea sumă de bani, explicată pe larg mai jos:

  • 1 lună chiria, plătită în avans la proprietar + 1 lună garanţia la proprietar (există situaţii când se vor cere şi 2 luni de garanţie) + 50% din chirie, prima lună, fiind comisionul agenţiei imobiliare.

Exemplu, dacă preţul de închiriere va fi de 700 lei, trebuie să plătiţi la început: 700 lei chiria + 700 lei garanţia + 350 lei comisionul agenţiei imobiliare.

Total: 1.750 lei.

În general, agenţiile imobiliare din Craiova percep comision doar de la chiriaş.

Pasul 2: Criterii de selecţie apartamente
  • În ce cartiere v-ar plăcea să închiriaţi? Dacă lucraţi, trebuie să aveţi în vedere locaţia locului de muncă sau dacă sunteţi student să fiţi aproape de Universitate sau de staţiile de autobuz;
  • Compartimentarea contează pentru dumneavoastră? Trebuie să vă gandiţi dacă doriţi un apartament decomandat sau preferaţi şi semidecomandat, adică cu trecere între camere. Exemplu, dacă sunteţi 2 persoane şi doriţi să aveţi camerele separate veţi alege un apartament decomandat;
  • Apartamentele cu centrală termică sunt foarte căutate pe piaţa datorită costurilor mai mici la întretinere dar şi pentru confortul pe care acestea îl oferă. Trebuie să ştiţi că preţul la chirie în aceste situaţii va fi mai ridicat;
  • În anumite cazuri contează şi etajul imobilului de care trebuie să ţineţi cont;
  • Loc de parcare, întrebaţi proprietarul dacă există locuri de parcare, în zona de centru în general există o problemă cu locurile de parcare, mai ales că acestea încă nu sunt concesionate la primărie. La mica întelegere cu vecinii acest lucru poate fi rezolvat cu uşurinţă.
Pasul 3: Vizionări la mai multe locuinţe

În această etapă veţi viziona mai multe apartamente care să se potrivească cel mai bine cerinţelor dumneavoastră

Vă recomandăm cu încredere, să accesaţi site-ul nostru www.elegantimobiliare.ro veti gasiti oferte noi adaugate zilnic, oferte actualizate, proprietăţi recomandate şi oferte reprezentate în exclusivitate de noi.

Pasul 4: Alegerea locuinţei potrivite

Datorită dinamicii pieţei, în cazul închirierilor vă recomandăm să alegeţi oferta potrivită pentru dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil.

Sunt numeroase cazurile în care vă place un apartament şi spuneţi că vă mai gândiţi puţin şi veţi reveni cu un telefon iar când veţi suna proprietarul vă va spune că apartamentul respectiv s-a închiriat.

În final vă veţi decide la cea mai potrivită locuinţă pentru dumneavoastră.

Pasul 5. Negocierea preţului la închiriere

Atenţie, preţul se negociază doar când v-aţi hotărât la un imobil anume şi doriţi să îl închiriaţi.

Trebuie să ştiţi că în cazul închirierilor, există anumite apartamente care au preţuri fixe şi nu se mai pot negocia.

Există însă şi proprietari care sunt mai flexibili şi negociază preţul chiriei la faţa locului în funcţie de mai multe criterii, printre care enumerăm: seriozitatea de care daţi dovadă, dacă inspiraţi încredere, dacă închiriaţi pe termen lung, dacă veţi plăti chiria în avans pe mai multe luni etc.

Dacă veţi închiria prin intermediul nostru, vom negocia pentru dumneavoastră cel mai bun preţ posibil la chirie, tinând cont de mai multe aspecte importante.

Pasul 6. Finalizarea tranzacţiei

Apelând la serviciile noastre, echipa Elegant Imobiliare va face toate demersurile necesare încheierii tranzacţiei, vom încheia noi contractul de închiriere între dumneavoastră şi proprietar

Oferim profesionalism, siguranţă maximă şi consultanţă pe tot parcursul închirierii.

Comisionul nostru de 50% din preţul chiriei va fi plătit în momentul încheierii contractului de închiriere când dumneavoastră veţi fi pe deplin mulţumit de serviciile noastre.

Termeni folosiţi la închirierea unui imobil:
Ce este contractul de închiriere?

Contractul de închiriere reprezintă o convenţie scrisă între un locator (proprietar) şi locatar (chiriaş), prin care locatorul se obligă să pună la dispoziţie apartamentul său locatarilor pentru o perioadă limitată, în schimbul unei sume de bani (chirie) plătibilă lunar. Spre deosebire de contractul de vânzare-cumpărare, contractul de închiriere nu trebuie autentificat la notar, dar trebuie să fie semnat în mod obligatoriu de ambele părţi.

Contractul de închiriere cuprinde datele de identificare ale părţilor, locator şi locatar, datele de identificare ale imobilului care constituie obiectul contractului, cuantumul chiriei lunare şi al garanţiei, termenele de plată, durata contractului, etc.

Elegant Imobiliare vă pune la dispoziţie un contract de închiriere cu toate aceste clauze, astfel încât dumneavoastră să nu aveţi nici o grijă în privinţa aceasta.

Ce reprezintă garanţia?

Garanţia reprezintă o siguranţă pentru dumneavoastră în cazul unor cheltuieli neplătite sau a unor daune produse în locuinţă.

În general garanţia reprezintă cuantumul chirie pe o lună şi se plşteşte de către chiriaş în momentul încheierii contractului de închiriere.

La sfârşitul perioadei contractuale, în cazul în care toate datorile au fost achitate şi nu există daune în apartament, această garanţie va fi restituită fostului chiriaş.

Dacă consideraţi că aceste informaţii v-au fost utile, vă aşteptăm pe pagina noastră de facebook aici.