Ghidul proprietarului închiriere

Din păcate, în Romania închirierea unui imobil este încă o afacere riscantă.

Nu există un cadru legislativ care să protejeze proprietarii care închiriază imobile. Imaginaţi-vă cum ar fi să existe un sistem informatic centralizat, care să fie accesibil atât agenţilor imobiliare cât şi proprietarilor în care fiecare chiriaş care închiriază un apartament să primească un calificativ care să-l recomande sau să-l îndeparteze de închirierea unui alt imobil pe viitor.

În ultima perioadă asistăm la o creştere a închirierilor pe termen scurt, plecări neanunţate, cheltuieli la întretinere neplătite etc.

Astfel, dumneavoastră ca şi proprietar, nu mai puteţi avea siguranţa unei închirieri pe termen lung dar este extrem de important să vă luaţi toate măsurile de precauţie pentru a nu ieşi în pierdere.

Dacă sunteţi proprietarul unui imobil şi doriti să îl închiriaţi, echipa Elegant Imobiliare vă recomandă să citiţi informaţiile de mai jos.

Elegant Imobiliare vă oferă 7 sfaturi utile pentru evitarea sau diminuarea pe cât posibil a pierderilor cauzate de închirierea unui apartament:

 • Selectarea viitorilor chiriaşi. Această etapă nu vă garantează că totul va decurge conform aşteptărilor dumneavoastră, dar este primul pas important de făcut;
 • O relaţie bazată pe încredere reciprocă cu chiriaşii;
 • Verificarea întreţinerii locuinţei dumneavoastră. Este recomandată, mai ales în primele 3 luni de zile de la închiriere. Această verificare se va face o dată pe luna şi doar în prezenţa chiriaşului;
 • Să vă plătească chiria în avans tot timpul, nu trebuie să fiţi foarte rigid cu data de plată a chiriei, puteţi lăsa o marjă de aproximativ 5 zile;
 • Toate cheltuielile să fie plătite la zi: întreţinere, curent, gaze, cablu+internet. Aveţi 2 variante: plătiţi dumneavoastră toate aceste cheltuieli şi aduceţi chitantele pe baza cărora veţi primi suma respectivă de bani, sau v-a plăti chiriaşul toate cheltuielile şi veţi primi chitanţele aferente;
 • În cazul neplăţii chiriei sau cheltuielilor aferente în termen de maxim 15 zile, aveţi dreptul să reziliaţi contractul unilateral şi să vă acoperiţi cheltuielile din garanţie. Nu trebuie prelungită această perioadă deoarece va fi dificil după aceea să recuperaţi toate acele cheltuieli;
 • Până în momentul încheierii contractului de închiriere, vă recomandăm să le spuneţi viitorilor chiriaşi că în cazul în care vor pleca mai devreme decât perioada menţionată în contract, să vă anunţe cu 30 de zile înainte, pentru ca dumneavoastră să aveţi timp să vă gasiţi alţi chiriaşi şi să aveţi continuitate la închiriere. În caz contrar, spuneţi-le că vor pierde garanţia plătită.

Tipuri de chiriaşi existenţi
Pe piaţa imobiliara din Romania există 4 tipuri de chiriaşi şi anume:

 • chiriași familiști, au nevoie de condiţii medii spre înalte de locuit, aceştia închiriază în general pentru perioade mai lungi de timp dar este posibil să se afle şi într-o etapă de trecere în care pe viitor să se gândească să îşi cumpere şi o locuinţă;
 • chiriași nefamiliști-studenți, elevi. Aceştia au pretenții scăzute de locuit şi li se adresează locuințe cu un grad mic spre mediu de confort. În această situaţie, aveţi un avantaj dacă locuinţa dumneavoastră se află în următoarele zone: Universitate, Mc Donald’s, Institut şi cartierul 1 Mai. Aceste zone sunt foarte căutate de către studenţi şi puteţi obţine un preţ foarte bun la chirie;
 • chiriași reprezentanți/parteneri ai unor companii, cărora li se adresează apartamentele de lux. În general, în Craiova există astfel de solicitări de la Ford şi firmele partenere;
 • chiriași ocazionali, cărora li se adresează apartamentele în regim hotelier.

Ce preţ la chirie să cereţi?

Preţul chiriei poate varia în funcţie de mai multe criterii dar şi în funcţie de perioada anului în care doriţi să închiriati.

De exemplu, dacă vă adresaţi unei nişe cu studenţi şi elevi puteţi obţine un preţ maxim în perioada august, septembrie şi octombrie dar va fi foarte greu să obţineţi acelasi preţ în alte luni ale anului, de aceea trebuie să fiţi putin flexibili cu preţul chiriei.

Elegant Imobiliare vă poate face o evaluare de preţ gratuită şi veţi putea şti care este preţul mediu de închiriere al apartamentului dumneavoastră.

Vă recomandăm ca în cazul în care nu aveţi cereri pentru apartamentul dumneavoastră la preţul solicitat, să scădeţi pretul treptat până când îl veţi închiria. Nu are rost să pierdeţi bani şi să treacă timpul în defavoarea dumneavoastră.

Ganditi-vă la următoarea situaţie, dacă veţi sta cu apartamentul neînchiriat o lună, banii de chirie pierduti vor fi echivalentul a unei mici scăderi din preţul de chirie.

Ideea este să maximizaţi profitul şi să diminuaţi pierderile.

Echipa Elegant Imobiliare vă recomandă ca în cazul în care doriţi să închiriaţi apartamentul dumneavoastră pe termen lung, să cereţi un preţ la chirie mediu.

De ce spunem asta?

Dacă preţul la chirie va fi ridicat, va exista riscul ca respectivii chiriaşi să plece peste câteva luni deoarece vor găsi o chirie mai convenabilă.

Atenţie la acest aspect important, nu există o soluţie generală pentru toate cazurile, este ideal să ne adaptam la fiecare situaţie în parte şi la tipul de chiriaş căruia ne adresăm noi.

Colaborarea cu agenţiile imobiliare

Recomandăm tuturor proprietarilor care doresc să închirieze un imobil să apeleze la o singură agenţie imobiliară cu care să încheie un contract de exclusivitate.

Colaboraţi cu încredere cu agenţia Elegant Imobiliare şi veţi avea numeroase avantaje. Oferim acest serviciu gratuit proprietarilor şi percepem comision doar de la chiriaş. Vă rugăm să verificaţi acest aspect cu comisionul perceput de noi pentru că se poate modifica între timp.

Evitaţi stresul, timpul pierdut şi sunaţi-ne cu încredere, vom stabili o întalnire să ne cunoaştem, vom face o evaluare de preţ a apartamentului dumneavoastră, vom pregăti o strategie personalizată şi doar dacă veţi dori ne puteţi lăsa cheile de la apartament.

Elegant Imobiliare vă garantează ca noi vă vom reprezenta în cel mai bun mod posibil în faţa potenţialilor chiriaşi şi vom obţine preţul maxim posibil la închiriere.

Ce este contractul de închiriere?

Contractul de închiriere reprezintă o convenţie scrisă între un locator (proprietar) şi locatar (chiriaş), prin care locatorul se obligă să pună la dispoziţie apartamentul său locatarilor pentru o perioadă limitată, în schimbul unei sume de bani (chirie) plătibilă lunar. Spre deosebire de contractul de vânzare-cumpărare, contractul de închiriere nu trebuie autentificat la notar, dar trebuie să fie semnat în mod obligatoriu de ambele părţi.

Contractul de închiriere cuprinde datele de identificare ale părţilor, locator şi locatar, datele de identificare ale imobilului care constituie obiectul contractului, cuantumul chiriei lunare şi al garanţiei, termenele de plată, durata contractului, etc.

Elegant Imobiliare vă pune la dispoziţie un contract de închiriere cu toate aceste clauze, astfel încât dumneavoastră să nu aveţi nici o grijă în privinţa aceasta.

Ce reprezintă garanţia?

Garanţia reprezintă o siguranţă pentru dumneavoastră în cazul unor cheltuieli neplătite sau a unor daune produse în locuinţă.

În general garanţia reprezintă cuantumul chirie pe o lună şi se plşteşte de către chiriaş în momentul încheierii contractului de închiriere.

La sfârşitul perioadei contractuale, în cazul în care toate datorile au fost achitate şi nu există daune în apartament, această garanţie va fi restituită fostului chiriaş.

Impozit venituri obţinute din închiriere

După cum probabil ştiţi, în Romania orice venit este impozabil cu 16%, aşa se întamplă şi în cazul închirierilor, doar că lucrurile stau puţin diferit.

În Ghidul fiscal al contribuabililor persoane fizice găsiţi toate informaţiile necesare şi îl puteţi descarcă gratuit de aici.

“Venitul net din cedarea folosinţei bunurilor se stabileşte prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut şi a contribuţiiilor de asigurări sociale de sănătate datorate, după caz. Cheltuiala deductibilă aferentă venitului, stabilită în cota forfetară de 40% aplicată la venitul brut, reprezintă uzura bunurilor închiriate şi cheltuielile ocazionate de întreţinerea şi repararea acestora, impozitele şi taxele pe proprietate datorate potrivit legii, comisionul reţinut de intermediari, primele de asigurare plătite pentru bunul cedat spre folosinţă.”

În afara acestui impozit trebuie să plătiţi şi contribuţia la CASS în valoare de 5,5% din venitul net

Documente necesare înregistrare contract de închiriere

Contractul de închiriere trebuie înregistrat la Administraţia Financiară în maxim 30 de zile şi aveţi nevoie de următoarele documente:

 • contractul de închiriere – 3 exemplare în original;
 • copie carte/buletin identitate (proprietari şi chiriaşi) sau copia certificatului de înregistrare a societăţii atunci când închirierea locuinţei se face unei societăţi comerciale;
 • dovada deţinerii proprietăţii (copie+original), de exemplu contractul de vânzare-cumpărare;
 • 2 declaraţii privind veniturile estimate din cedarea folosinţei bunurilor -formular 220 (se pun la dispoziţie gratuit de către organul fiscal sau se pot descărca gratuit de aici);
 • Certificatul energetic nu mai este obligatoriu pentru închirieri.

Dacă consideraţi că aceste informaţii v-au fost utile, vă aşteptăm pe pagina noastră de facebook aici.

Sunteţi interesat să intermediaţi închirierea prin Elegant Imobiliare sau doriţi alte detalii?

Vă rugăm să ne contactaţi la numărul de telefon 0768.409.821 sau ne puteţi lăsa un mesaj completând formularul de mai jos.